onsdag 29 januari 2014

Stashat ep 4

Ju mer man stashar desto mer vill man stasha. När jag ändå hade kommit igång kunde jag lika gärna ta ett par lådor till. Igår stashade jag in en- och flertrådiga ullblandgarner. Det hade jag faktiskt inte så mycket. Det är om något ett bevis för att jag gillar rena ullgarner bäst. Här har vi några favoriter:

Zauberball köpt på Tummelisa.
Rustik från Netto. 
Svarta Fårets Raggsocksgarn från Broderi & Garn.
Austermann Vernisa, köpt på Karnaluks i Tallinn.
Zauberballen på första bilden ska jag göra något skoj med vid tillfälle. Rustikgarnet från Netto är verkligen jättetrevligt. Jag gillar det på riktigt och inte bara för att det är billigt. Och återigen kan vi se bevis för att jag gillar gult. Raggsocksgarnet från Svarta Fåret skrek på mig när jag kom in i butiken. Det skall bli vanliga klassiska raggsockor med lite gråa ränder i skaftet tror jag. Eller så blir de helgula. Det understa garnet heter Vernisa och är köpt på Karnaluks - himmelriket i Tallinn. Det var ganska dyrt vet jag, med estniska mått mätt, men det var så jäkla mysigt. Det innehåller 52% polyamid, 40% angora och 8% ull så det är ju rätt mycket polyamid. Men det känns väldigt osyntetiskt och verkar väldigt mysigt. När jag köpte det hade jag en tanke att kroka ett par handledsvärmare med stickmaskor men jag kanske kommer ombestämma mig. Får se om jag hittar på något annat.

Nu har jag bara, förutom växtfärgade garner som jag inte kommer stasha in, bomulls- och akrylgarner att stasha, men det drar jag mig lite för. Det är inte så roliga garner, och akrylgarnerna känns lite "ovärdiga" nu när jag har blivit garnfinsmakare och köpt massa fina lyxgarner på senaste tiden. Men jag hade ändå tänkt hitta något att göra av dem och sedan när jag är av med dem kommer det nog kännas bättre!

Jag har frossat i lyxgarn!

I torsdags kände jag mig sådär lite moloken och som om världen var emot mig som man kan göra ibland. Jag ville pigga upp mig själv. Vad piggar upp mer än garn? Vart hittar man fint garn att pigga upp sig med? Jag vände mig till Garnkorgen. Jag bestämde att jag ville ha ett par härvor svart Visjögarn till en liten kofta jag har plan på att sticka i framtiden. Jag slog ett getöga på strumpgarnerna och hittade två sorters Regia i en färg som tilltalade mig. Och så kände jag för nåt riktigt najs och mysigt, bara som feel-good shopping. Jag bestämde att jag ville ha Malabrigo Sock. Jag har blivit lite inspirerad av Elin i Stickpodden och har blivit sugen att sticka en Marin av Ysolda Teague. Jag valde ut den enligt mig snyggaste färgen - lettuce. Igår kom garnerna och jag blev inte besviken!


Den skarpögda kan se att Regiagarnet Fluormania Color är exakt samma som det jag fick av Linda i helgen. Jag sa ju att hon känner mig väl! Och som jag redan konstaterat innan - jag gillar gult.

Jag passade även på att fylla på med lite kablar och även tippar i storlekarna 3.25 och 3.75 som jag inte har innan, från Knit Pro. Här bjuder jag på en sån där fin bild med blänkande kamerablixt i plast.


Som om inte lyxgarnsbeställningen i torsdags var nog så var jag tvungen att shoppa lyxgarn i lördags med. Jag och Linda var nämligen på min absoluta favoritgarnaffär, har jag insett, nämligen Garnglädje i Sätila. Det är verkligen en helt fantastisk affär med superfina garner och en supertrevlig, supermysig och superengagerad innehavare! Och så ligger det fint och är en mysig lokal också. När man kommer dit vill man bara ha allt i stort sett. Och alla plagg som är uppstickade fina och moderna och man vill ha dem själv. Inga akrylgarner eller 80-talsmodeller så långt ögat kan nå. Och jag gick lite bananas. Jag har varit där en gång innan och då hade jag inte den ekonomin jag har idag. Idag har jag bättre. Alltså shoppade jag allt jag ville ha. Jag funderade inte, utan bara köpte. Det kändes rätt bra att kunna göra det med!


Från vänster till höger har vi: Soft Silk från BC Garn, Shilasdair Luxury DK, Malabrigo Sock i färgen Persia, Malabrigo Sock i fägen Primavera, Manos Maxima och Bamyak (yakgarn) från Ullcentrum. Yakgarnet köpte jag enbart för att det var spännande. De andra garnerna kommer det nog uteslutande bli sjalar och andra halsdon av.


Jag köpte även en kanonfin sjalnål av horn. Nålen och Shilasdairgarnet, som för övrigt är växtfärgat, hade jag planerat sedan länge att köpa. Hela kalaset kostade 960 kr och jag ångrar inte mina köp en sekund!

Och har du aldrig varit på Garnglädje i Sätila skall du verkligen ta dig dit! Det är ett fantastiskt ställe!

tisdag 28 januari 2014

Jag har fyllt år!

För en vecka sedan fyllde jag år. 31 närmare bestämt. Jag har inte träffat mina föräldrar eller syskon ännu, men sambon och vännen Linda förärat mig med finfina födelsedagspresenter!


Av sambon fick jag Karin Holmbergs senaste bok Karins syjunta. Jag sa helt enkelt till honom att jag ville ha den så han fick köpa den. Jag har hennes två tidigare broderiböcker och de är helt fantastiskt fina! Denna bok gjorde mig inte heller besviken. Det fanns både fina broderier, sömnadsmönster, virkbeskrivning, recept på kakor och annat. Kanonfin och jag är mycket nöjd med mitt val av födelsedagspresent!


Både jag och Linda är garnjunkies och därför ville hon föda mitt beroende genom att ge mig garn i födelsedagspresent. Hon hade helt enkelt gått in på Kinnagarn i Kinna och plockat på sig det hon trodde att jag skulle gilla. Och hon känner ju mig väl! Grönt tweedgarn, neonstrumpgarn i grönt och gult och regnbågsfärgat garn mm, är ju precis min grej! Det regnbågsfärgade i vänstra hörnet, dvs Nordlys från Viking of Norway skall bli en sjal i alla fall har jag bestämt. Det neonfärgade kommer säkerligen bli ett par strumpor.

Jag känner mig kort och gott mycket nöjd med mina födelsedagspresenter och jag är nöjd med att mina vänner och jag själv känner mig själv så väl.

måndag 27 januari 2014

Stashat ep 3

Fick ett ryck och stashade lite ikväll. Två lådor flertrådiga ullgarner har fotats och lagts in. Har massa sådant med som jag köpt för att nålbinda med. Världen säger mig att jag ska nålbinda mer. Här kommer några favoriter:

6 nystan Garnstudios Silke-tweed köpta på Hisingens hemslöjd innan hon lade ner i våras/somras. Tror jag betalade 35 kr styck för dem.
240 gr Aaade lõng Artistic 8/2 köpt i Tallinn i somras.
En härva ull- och bambugarn köpt från KarMa Garn på Symässan i Kviberg i våras. Tror att garnet kommer från Atelier Zitron
150 gr troligtvis Kauni. Kostade ca 18 kr om jag inte minns fel. Från Karnaluks i Tallinn.
Jag kan tillägga att Kaunigarnet från Karnaluks kommer jag definitivt köpa fler av i sommar! I massa färger. Om jag inte fattat helt fel så är Aade lõng och Kauni egentligen samma garn, det saluförs bara olika. Man kan dock se skillnad på dem genom att Aade lõng kommer i härvor och Kauni i nystan. Trevliga garner är det i alla fall! Det kan jag säga utan att ha stickat i dem. Estnisk ull är ju estnisk ull och det är bra. Och ja, jag gillar gult!

Jag är lite otrogen

Jag hade ju lovat mig själv att göra klart alla mina UFO'n och det förutsätter ju att jag inte startar upp så många nya projekt eller har för många igång samtidigt. Jag hade sagt att jag bara skulle ha ett projekt igång samtidigt, men frångick det redan från början eftersom jag redan hade två aktiva projekt igång när året startade. Jag håller med på med Flow av Andrea Rangel och så håller jag även på med ett par strumpor som jag döpt till Timothy som tanken är att jag ska författa ett mönster till. Men nu var det så här att jag och Linda bestämde oss redan i höstas för att vi skulle ha en stickdejt 25:e januari 2014 och att vi då skulle börja sticka Rockefeller av Stephen West. Så då fick det ju bli så helt enkelt. Alltså har jag nu tre projekt igång, förutom mina UFO'n som jag i alla fall ska jobba med aktivt.

Jag blev förälskad i Rockefeller redan när den kom i juli 2012. Jag tycker den är så vansinnigt snygg i alla olika utföranden och bestämde mig redan då för att sticka en. Linda gillade den med, och eftersom jag hittills inte fått tummen ur att göra den bestämde vi oss för att nu var det dags. Jag hade ett estniskt ullgarn hemma som jag köpte på Syfestivalen i Borås 2010 som jag tyckte kunde passa. Det är ett sånt där ullgarn som är så underbart som bara estniska ullgarner kan vara! Jag hade köpt två roströd/orange/bruna färger som är finfina att kombinera. Enligt mönstret ska sjalen stickas med stickor 3.25, men eftersom jag inte har det, eller är en fan av provlappar (no shit) eller gillar att räkna så fick det bli som det blev.

I lördags satte vi igång att sticka. Än så länge har vi egentligen inte stött på några svårigheter i sektion 1. Vissa grejer visste vi inte riktigt vad det innebar, men hans beskrivningar och youtube gör allt väldigt tydligt.



Den övre bilden visar hur långt jag kommit i processen, men den undre återskapar färgerna bättre, även fast den inte heller är helt bra. Färgerna är mycket finare i verkligheten! Den är inte alls så brun som den kan verka på övre bilden. Kanske att den blir lite lite gles, men jag vill ju heller inte ha den stabbig så jag tror det blir bra efter att man blött upp den och blockat. Jag kommer inte behöva blocka den så hårt då garnet är ganska oelastiskt. Men det är definitivt en rolig stickning och jag är övertygad om att jag kommer älska resultatet!

Märk väl att jag även använder mina Signature Needles i detta projekt. De är väldigt trevliga, men nej, jag har inte träffat mitt livs kärlek. Det kan hända att jag till och med föredrar mina Knit Pro i trä. För de är faktiskt minst lika spetsiga. Men jag gillar verkligen den mjuka kabeln och att den snurrar fritt i fästet. Kanske att jag köper nåt par till, men som sagt, jag är inte dödsförälskad.

söndag 19 januari 2014

Stasharsöndag

Idag fortsätter jag med mitt nyårslöfte att stasha in garner. Idag har jag gett mig på att lägga in alla entrådiga ullgarner jag har. Det är mycket tjocka garner eftersom jag köpt på mig en hel del för att nålbinda med. Alla kommer nog inte nålbindas med dock, eftersom jag inte nålbinder så mycket längre och fokus har flyttat åt annat håll. Men jag hoppas på att kunna få tillbaka nålbindningspassionen igen snart! Här kommer några guldkorn bland de entrådiga ullgarnerna:

Filzwolle Pop från Four Seasons Gründl köpt på Kinnagarn.
Natur uld från Hjärtegarn inhandlat på Garnglädje i Sätila.
Drops hjärta you III från Deisy design.
Twilleys of Stanfords Freedom spirit från Hisingens hemslöjd.
I den här kategorin garn märker jag verkligen att jag ofta inpulsshoppar garner som jag hittar till nedsatt pris eller på loppis. Jag har massor med nystan som jag köpt på mig och tänkt att det där kanske inte riktigt är min grej men jag kan ju alltid nålbinda av det. Jag borde sluta impulsshoppa garn...

torsdag 16 januari 2014

Testkrokning

Något jag har glömt att blogga om är att jag i höstas testkrokade ett mönster. Det var första gången jag testkrokade/stickade/virkade någonting över huvud taget och det var så klart spännande! Erika Alsdotter som kallar sig för TextilaErika på Ravelry hade ett mönster på krokade handledsvärmare som behövdes testas och jag kände att jag inte kunde låta bli att ställa upp!


De fick ju vara lite hemliga ett tag men nu har mönstret legat ute ett bra tag på Ravelry så nu är det verkligen dags att jag visar upp dem! Min bild är kanske inte den bästa, men här är de i alla fall. De heter Norrbotten och var både roliga och enkla att göra. Jag lärde mig även något nytt! Tunisian reverse stitch heter maskan som bildar de cerisa delarna och den maskan hade jag aldrig testat innan. Men det här var en kul teknik och jag kommer säkerligen att prova den igen.

Mönstret är helt gratis och finns på Ravelry så det är bara till att gå in och ladda ner det här och sätta igång och kroka! Jag kan verkligen rekommendera mönstret och de blir himla fina och varma!

tisdag 14 januari 2014

En till julklapp

Jag har en väldigt god vän som heter Cicci som alltid ger mig väldigt bra julklappar! Tyvärr är jag kass på att ge julklappar tillbaka vilket jag givetvis ska bättra mig med. I år gav hon mig boken Vampyrstickning, som jag så klart blev väldigt glad över! Jag har i och för sig den, men jag blev ju glad ändå, för det är en fin och trevlig bok och man blir ju alltid glad över julklappar som passar en själv!


Men jag fick kvittot så jag kunde byta den, och då bytte jag till mig boken Sy monster! istället. Det var en väldigt trevlig bok med massa fina monster sydda i fleecetyg i. Vi har den på jobbet men jag tänkte att jag ju inte mår dåligt av att ha den hemma med. Är man handarbetsbibliofil så är man. Så då fick jag en handarbetsrelaterad julklapp till i alla fall! Tack Cicci för den fina boken!

söndag 12 januari 2014

Fina handledsvärmare blir man glad av!


Jag har tidigare nämnt att jag gillar klädbytardagar. Jag och diverse trevliga vänner har sådana ibland och då kan man få tag på massa bra. Den här gången var det verkligen jackpot! Jag fick tag på ett par handstickade handledsvärmare i alpacka med pärlor istickade! Superfina, precis min färg och väldigt sköna. Och aldrig använda. De är stickade fram och tillbaka och sedan ihopsydda. De har även ett finfint spetsmönster. Den skarpsynta kan se att spetsmönstret ser lite eljest (annorlunda) ut på två ställen. Där hade de nämligen gått sönder tyvärr. Jag fick laga dem med nål och tråd så gott det gick. Så jag tänkte att jag kanske skulle försöka sticka upp ett par nya istället. Jag undrar därför om någon har en aning om det finns något mönster till de här? Jag har sett en del liknande och kan säkerligen klura ut exakt ur man skall göra för att sticka ett par likadana, men jag i det här fallet är jag intresserad av originalmönstret. Så har någon sett ett sådant får man gärna hojta till!

lördag 11 januari 2014

Shoppat fingarn


I höstas införde jag och Linda något slags garnstopp. Inte för att vi skäms över att vi shoppar garn, det är ändå ett livselixir, men vi var liksom inte sugna på att shoppa garn. Det måste varit något fel på oss. Vi sade det att den 25:e januari skulle vi få handla igen för då har vi en planerad träff och en finfin garnbutik skall besökas. Men 25:e har ju inte varit ännu och jag har ändå köpt garn. När Garnfilibabba har stickträff och garnrea måste man handla, så är det bara. Och jag hade för länge sedan bett Joanna att hålla på ett par härvor Manos silk blend i en kanonfin grönmelerad färg. Så jag köpte fyra, för säkerhets skull. Manos silk blend är verkligen ett toppengarn och man behöver faktiskt köpa det ibland, om inte annat för att göra en god gärning. Läs mer om garnerna från Manos del Uruguay på deras hemsida.


Och för att glädja mina kära vänner i Stickklubben Gbg (de mobbar mig lite kärleksfullt) måste jag avslöja att jag köpt billigt Nettogarn igen med. Inte en lika god gärning. Men jag gillar verkligen garnet och det är både fint och trevligt att arbeta in. Den här gången köpte jag en blågrå färg jag inte haft innan med. Detta soyagarn påminner mycket om ett annat soyagarn från Gjestal, dvs. Bris som är ett favoritgarn. Det tillverkas tyvärr inte längre så då får Nettos soyagarn fungera som substitut.

torsdag 9 januari 2014

Stashat ep 1

Jag hade tänkt gå på Stickklubben idag men pga diverse omständigheter som har med jobbet att göra blev jag hemma. Men jag ville ju göra någon nytta så jag bestämde mig för att stasha in lite garn i Ravelry som ju är ett nyårslöfte. Det hade jag ju tänkt göra under lovet men det fick dröja lite. Jag började dock med det roligaste, dvs. strumpgarnerna. 23 olika garner stashade jag in och här kommer några av mina favoriter:

Järbo Mini Raggi från Kinnagarn.
Lane Cervinia Forever från Karnaluks i Tallinn.
Opal Der Kleine Prinz från Knit & Purl.
ONline Supersocke Emotion IV från Knit & Purl.
Opal Harry Potter - Ron Weasley från Nystat.se
Regia Design Line Kaffe Fassett från Kinnagarn.






Det är tydligt att jag gillar starka färger. Och mycket färger. Helt klart.

tisdag 7 januari 2014

Första UFO:t


Första UFO:t jag attackerar är ett krokat kuddfodral. Vi behöver stora, fina och fluffiga kuddar i vår lägenhet så då får man ju köpa IKEA-kuddar och göra egna fodral till dem. Kuddarna köpte vi i våras någon gång. Fodralet och legat och göttat till sig i en korg ett tag. Nu får jag nog försöka få det klart. Men det vetiskjutton om det blir så bra... Jag vet inte hur jag lyckas men jag lyckas få krokfastheten väldigt olika hela tiden. Men det får bli så. Orkar inte engagera mig så mycket. Jag krokar en remsan på bredden och andra på längden kan man säga. Jag hade tänkt kroka alla remsor på bredden men så blev inte övergången så bra så jag gjorde varannan på tvären istället. Om det blir bättre vet jag inte. Men garnet är i alla fall Drops Alaska som jag har i många olika färger och efter att ha krokat 5 remsor är det redan så stort och tungt att det är lite otympligt. Men det blir nog bra ändå! Det får det helt enkelt bli.

lördag 4 januari 2014

Flow

Någon gång sent i våras/tidigt i somras kunde jag inte somna och låg och mobilsurfade på Ravelry. Jag råkade se mönstret till sjalen Flow och blev kär. Jag var helt enkelt tvungen att sticka den. Dock var inte min ekonomi den bästa då och jag hade svårigheter att hitta det där perfekta garnet jag ville ha. Jag ville ett enfärgat DK-garn som skulle passa till mönstret och jag ville att det skulle vara flertrådigt och gärna innehålla merino. Det var lättare sagt än gjort. Jag hittade en några få sorter som bara säljs utomlands, men inget som var sådär spot on. Jag hittade ett garn som säljs i Sverige som kunde passa men just då var det lite mer än vad min ekonomi tålde. Så Flow fick vänta.

I höstas så hittade jag dock ett garn som verkade perfekt. Och ja, det var billigt garn från Turkiet. Lite omoraliskt jag vet, men det var precis som jag ville ha det. Cashmere Silk från Ice yarns innehåller 50% silke, 30% merino och 20% kashmir. Så jag beställde det och fick hem ett riktigt mysigt garn. Lite senare köpte jag även mönstret på Ravelry.

Det har dock dröjt till nu i mellandagarna innan jag kom igång med stickandet och jag måste erkänna att det var en utmaning för mig. Jag tror att jag repade upp varje gång jag kom till ett nytt varv. Så på 20 varv repade jag upp 20 ggr. Men skam den som ger sig. Vid det här laget har jag kommit in i mönstret men jag kan det inte utantill ännu. Och det är frågan om jag kommer kunna... Här ser vi progressionen från det att jag till slut fått till en halv repetition och stolt var tvungen att dokumentera och sprida detta, till där jag är idag.




Jag har gjort en del fel, det ska erkännas, men det syns knappt. Lite kanske. Men jag var ju så klart tvungen att sticka 4 maskor slätstickning mitt i rätstickningen bara sådär. Men vid det laget hade jag kommit så långt att jag inte iddes göra någonting åt det. Och nu stör jag mig jättemycket på det.


Men jag får väl försöka lägga till 4 maskor slätstickning på andra sidan med, så att det åtminstone blir proportionerligt! Och garnet är väldigt trevligt att sticka i, och resultatet blir kanonfint! Vi får hoppas att det håller formen och inte nopprar sig och blir fult efter lite användning med.

fredag 3 januari 2014

Nyårslöften


I år har jag faktiskt två handarbetsrelaterade nyårslöften. Jag har aldrig nyårslöften annars. Jag tycker att det är töntigt. Men i år har jag insett att det behövs.

Det första är att jag under 2014 ska göra klart alla mina UFO:n. Jag måste verkligen tvinga mig på något sätt nu för nu är det illa. Den krokade filten är undantagen, för det kan jag inte riktigt lova med tanke på den beräkning jag gjorde för ett tag sedan. Men enligt Ravelry har jag just nu 13 UFO:n och de måste bli klara! Ca ett i månaden ska jag väl klara av? En och annan kanske blir upprepad, men det är ok, så länge de inte fortgår att vara UFO:n. Och ett, bara ett WIP (Work In Progress, jag vet jag hatar förkortningar men ändå) får jag ha igång under tiden jag gör klart UFO:na. Just nu har jag förvisso två, men det är bara nu det är ok eftersom jag påbörjade båda 2013.

Mitt andra nyårslöfte är att jag ska lägga in hela min stash i Ravelry. Det skrämmer mig lite eftersom jag har så jäkla mycket garn. Restgarner som begränsar sig till mindre än ett helt nystan, okända garner och växtfärgade garner skippar jag. Någon måtta får det vara på det hela. Och jag ska börja med mina strumpgarner tänkte jag. Så får jag börja med något jag verkligen gillar! Jag har tänkt ha gjort det innan jag börjar jobba på tisdag igen. Men vi får se hur det blir med den saken.

På bilden syns mitt fina banangarn som jag köpte på Syfestivalen i Borås i höstas. Det ska bli en krokad halstub av dem tänkte jag.

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...