måndag 25 april 2011

Det bidde två skålar


I torsdags, skärtorsdagen, spenderade jag ett antal timmar på skolan. Jag gjorde klart min urholkade skål och blev ganska nöjd. Jag gjorde så att när jag holkat ur och slipat klart den inuti sågade jag ut den på bandsågen som slipade sedan kanterna med slipmaskin för att få skålformen på utsidan. När jag var nöjd med formen gick jag på sandpappret och resultatet blev en ganska robust skål med tjocka väggar. Och när den var klar insåg jag ju även att jag kunde ju ha urholkat den lite till så hade den inte blivit så klumpig. Men så dags då. Man kan väl säga att jag såg fördelar och nackdelar med den metoden. Jag vet att på vissa skolor får eleverna färdigställa den på utsidan innan de gröper ur den. Detta kan leda till svårigheter med stabiliteten när man skall sätta fast den i hyvelbänken, men fördelen är att man får mer känsla och kan förutse det färdiga resultatet. Så båda har ju sina fördelar som sagt.

Och när jag ändå höll på med skålandet kunde jag ju göra en till tänkte jag och svarvade en liten en i röd bok. Till en början var biten ganska stingslig och flisade sig massa när jag svarvade, men ju slätare den blev och snabbare den snurrade så blev det lättare och lättare. Och den blev jätteslät och fin direkt! Den behövde knappt ens slipas kändes det som. Men det gjorde den ju givetvis ändå och då visade sig träslagen från sin sämsta sida, i kombination med kassa sandpapper. Det tog längre tid att slipa den än att svarva. Men fin blev den! Den är ytbehandlad med paraffinolja medan den urholkade är behandlad med olivolja.

Och när ni ändå är här kan ni ju passa på att delta i min tävling nedan där man kan vinna virkade örhängen! Jag vill ha många deltagare för det är roligare att lotta då:)

lördag 23 april 2011

Tävling och örhängen


Jag har sedan i somras virkat en del små blommor i bomullsgarn, gärna ombréfärgat för jag tycker det är så mysigt med färgskiftningarna, och sedan gjort örhängen av dem. Jag har haft med dem på marknaden i Skene bland annat, och har en tid funderat på att börja sälja dem via Tradera eller något liknande. Så jag tänkte börja med att lansera dem här på min blogg! Jag tänkte sälja dem för 50 kr inkl organzapåse och frakt.

Men jag har även tänkt på att ha en tävling med, en sån där klassisk bloggtävling som alla har. De är trevliga:) Så i och med att jag "lanserar min kollektion" virkade örhängen tänkte jag lotta ut ett par till någon av mina bloggläsare. På bilden ser vi hur de kan se ut i olika färger och garner. Vinnaren får välja vilken färg hon/han vill ha och så kommer de på posten, inkl smyckespåse då.
För att vara med och tävla gör man således så här:

För en lott: kommentera blogginlägget och lämna i samband med detta din mailadress om du inte har någon blogg att länka till.
För att få en andra lott: länka och tipsa i din blogg. Du får gärna låna bilden från mitt inlägg

Tävlingen pågår till söndag 1 maj kl 20:00 då jag drar vinnaren som då blir kontaktad angående färgval och leverans. Hoppas många vill vara med nu!

Och om det är någon som är intresserad av att köpa mina örhängen för 50 kr inkl frakt och påse är det bara att maila!

tisdag 19 april 2011

Doctor Who


Idag tog jag hem mina grejer som var med på utställningen i skolan och så kom jag på att jag ännu inte visat mitt Doctor Who-förkläde. Så här är det! Det röda prickiga tyget köpte jag i början av terminen på vår omvärlds-VFU för 50 kr om jag inte minns fel. Jag har gjort alla tre trycken med schabloner av overheadfilm. Pinuppan är för övrigt en ficka. Och "grisen" längst ned till vänster är min vikingaförenings symbol. Receptet är från min VFU-plats och visade sig vara väldigt pedagogisk. Jag är nöjd. Doctor Who är cool.


Sedan så har jag börjat göra ett av mina egna projekt som är en skål urgröpt med håljärn. Detta var något jag själv gjorde på mellanstadiets träslöjd och jag vill minnas att jag var ganska road av det. Jag har förstått att det är något som fortfarande är en uppgift i skolslöjden idag på många håll än idag. Så jag ville göra det. Och det var jättekul! Jag gillar när man får pilla för sig själv och göra något lite meditativt. Träslaget är al, vilket jag valde för att det fanns god tillgång på det i bra dimensioner i vårt virkesförråd, samt att jag tycker att det är jättevackert. Lite av ett favoritträslag numera. Så nu ska jag bara såga och putsa kanterna och sandpappra (som man tydligen inte får säga) den både invändigt och utvändigt. I mitten fanns det en kvist som var väldigt intressant att arbeta med faktiskt. Så är det lite bark från kvisten i botten som bara är vackert hävdar jag. Kul kul.

Och apropå de egna projekten så har jag ändrat mig lite angående sista projektet. Det andra är ju stickning och det tredje skulle egentligen vara svep, men eftersom jag redan har svept kände jag till slut att det var lite grädde på moset att göra ett till. Så jag har istället valt att tillverka nålbindningsnålar i olika träslag, utföranden och ytbehandling. Sedan skall jag givetvis testbinda med dem med:)

Och apropå nålbindning så hade jag ju lite kurs i söndags. Det var en förening min syster är med i som skulle ha lite hantverk och då frågade de mig om jag ville visa nålbindning. Och det ville jag ju givetvis. Det var skoj att komma ut lite och lära andra (få lite övning i det pedagogiska) och så fick jag ju visa lite vad jag gjort också och det är ju alltid trevligt!

torsdag 14 april 2011

Mer sytt














Vi konstaterade ju senast att jag behövde ett par mysbyxor till i hippiebatik. Jag hade nog egentligen tänkt sy dem på egen hand utanför skolan men så konstaterade min lärare att jag visst lagt mönstret fel på det gråa tyget vilket resulterade i att det blev lite rynkigt i sömmen på låren, vilket inte stör mig, men jag är ju där för att lära mig! Så det fick bli ett par till och de blev faktiskt bättre, rent sömnadsmässigt. Och de blev sjukt sköna! De är lite crazy, men jag har fått många komplimanger för dem! Fast det här är nog första gången min sambo är mer återhållsam med berömmet;) Men jag gillar dem!


Sedan har jag sytt den här fantastiska kreationen med! Jag tyckte det vore kul att sy något lite mer annorlunda som skulle kännas mer som en utmaning än mysbyxorna, och blev väldigt förtjust i idén att sy trosor. Och det var riktigt roligt! Jag sydde dem i måndags, och till en början kändes det bara krångligt och jag ångrade bittert att jag gett mig på detta projekt. Dock visade det sig inte vara så svårt som jag trott, och det var riktigt roligt att sy! Ganska kraftigt och stretchigt trikåtyg, stretchspets, en liten bit av avklippta ben från en oanvänd pyjamas, samt lite sytråd var allt som krävdes! Spetsen kommer från Tygaffären som är en mycket trevlig och välsorterad tygaffär! Många fina spetsar hade de!

Idag hade vi redovisning av luffarslöjd, svep och tygtryck dessutom. Vi fick göra små utställningar och presentationer uppdelade i tre grupper och det blev riktigt bra! Jag fick dock inte till någon riktigt bra bild på mitt förkläde jag sytt, men jag får väl visa upp det senare antar jag. Annars är ett par bäbisstrumpor färdigstickade och en svarvad blobb färdigmålad. Bara skolhandarbete som vanligt!

torsdag 7 april 2011

Behöver man...

...verkligen gå på loppis på torsdageftermiddagen? Behöver man verkligen köpa gröna strumpstickor i storlek 4, bara för att de är gröna? Behöver man en virknål till i ben? Behöver man en delbar dragkedja till? Behöver man fler röda knappar till sin knappsamling? Behöver man gå till Myrins tyger och köpa hippiebatikmönstrat sweatshirttyg för att sy mysbyxor av, trots att man redan har över 10 par?

Svaret får ändå bli ett rungande: JA!

Jag ska ju ändå bli slöjdlärare och jag behöver mer stick-, virk- och sömnadsvana så allt detta är ju faktiskt en investering! Jag köpte strumpstickor från Knit pro i storlek 2.5 igår med till bäbisstrumporna jag stickar. Och så har jag faktiskt världens bästa sambo som alltid säger: "Det gjorde du rätt i", "Klart du ska" och "Det är du värd" när jag shoppar hantverksrelaterade grejer!

måndag 4 april 2011

Klädsömnad

När jag gick i grundskolan och hade slöjd ägnade jag mig inte mycket åt klädsömnad. I sexan sydde jag en klockad kort kjol som jag aldrig blev klar med. Jag tror det var fållen och knappen kvar när terminen tog slut och sen blev det ju inget gjort så klart. Jag minns dock att knapphålet blev järkligt bra! När jag gick i högstadiet skulle jag sy en omlottkjol i lång modell. Det var på den tiden det var modernt med saronger. Den hann jag inte heller klart med och när jag skulle sy klart den hemma fattade inte jag och mamma mönstret så den blev heller aldrig klar. Bortsett från detta har jag sytt en barbieklänning i barndomen, samt toaller på Löftadalen, det är allt jag sytt i klädväg. Fram tills nu. Nu har jag sytt ett par mysbyxor modell gigantiska!


Jag sydde dem på en dag idag och jag blev jättenöjd! Jag använde overlock för första gången i hela mitt liv och de är assköna! Vi skulle sy ett plagg i trikå och då fick det bli ett par mysbyxor eftersom det är mitt favoritplagg. Dessutom ville jag testa på att konstruera ett mönster själv efter mall i och för sig och jag kom ihåg en del av mönsterkonstruktionen på Löftadalen faktiskt, samt att jag ville göra ett enkelt plagg som lämpar sig för skolslöjden som jag kan tänka mig att eleverna skulle vilja sy. Jag kan dessutom ha dem både att dansa i och mysa i. Jag ska försöka hinna med att sy lite annat under den här kursen med. Klädsömnad visade sig vara kul, men ganska svårt, så det gäller bara att träna och träna.

Annars har jag blivit tillfrågad att hålla en liten nålbindningskurs i en förening här i stan! Det ska bli jättekul! Och eftersom jag ska sälja nålbundet både i Ale och i Hjärtlanda senare måste jag färdigställa en massa så det är kul! Har massa inspiration till nålbindning just nu. Jag har gjort klart två mössor på bara några dagar, varav den ena blev påbörjad förra året förvisso. Och så håller jag på och virkar ett monster som jag kommer visa upp senare med.


Sedan har jag faktiskt shoppat lite med. Eftersom jag fick en så bra födelsedagspresent av mina fina sambo var jag ju tvungen att köpa fina fodral till dem signerade PetraO. Dels för att jag vill ha fina fodral till mina stickor, och dels för att det är kul att ha något som min lärare har gjort. De finns i tvåpack hos Tummelisa och kostar 225 kr. Det är helt klart värt om man får ett par så fina, hemmasydda fodral! Men nu får det nog vara färdigshoppat det här månaden om jag ska överleva tror jag...

fredag 1 april 2011

Luffarslöjd

På schemat igår stod luffarslöjd. Trots att min pappa hållit på med det i en 10 år har jag aldrig testat det innan faktiskt, vilket min vän Elina (blogg) som också håller på med luffarslöjd tyckte var lite kasst. Så igår var det dags! Jag kände inte jättemycket freestyle-inspiration och hade svårt att bara köra igång själv så då var det tur att Elina var där och guidade mig exakt hur man gör en brödnagg för det var ändå där jag ville börja. Jag gillar klassisk luffarslöjd med brödnaggar, korgar och kakfat, även om jag tycker att den moderna varianten är häftig med, så någon freestyling var jag inte riktigt redo för. Vi hade i skolan mallar som man kunde böja efter, men det tyckte jag var fusk. Jag är ju ändå min fars dotter! Jag kan dock se poängen med det i skolslöjden om man skall göra det i de tidigare åldrarna. Men jag tycker man ska lära sig "på riktigt"!


Och vad stolt jag blev över brödnaggen! Jag gjorde två mini med med färgad tråd som jag nog ska göra örhängen av. Jag freestylade även nån sorts ljusstake som blev så ugly att jag inte tänker visa den här. Jag tror att jag kommer göra detta igen, kan se framför mig hur jag och min far sitter på altanen hemma i Gnosjö och trådslöjdar! Pappa är ju ganska mycket bättre än vad jag är (än så länge;)) och här är ett bevis på det.


Jag tycker att luffarslöjd är en bra idé för skolslöjden eftersom det är ganska fritt, görs med enkla medel och vad jag förstod inte en särskilt kostsam slöjdart.
Vi skall nu göra en utställning av våra skapelser från igår, samt av textiltrycken och svepen som vi gjort.

Annars har vi kommit igång med klädsömnad och jag försöker snickra ihop ett skåp. Jag är inge bra på trä... Och som ni märker blir det inte mycket tid över till eget handarbetande nu när jag går i skolan, men jag får ju min dos ändå!

Sveriges second handprofil och loppistips #28: Erikshjälpen Rosenlund och dagens hållbara outfit #29

I torsdags var jag faktiskt ute på baluns! Ja, jag vet att vi har restriktioner igen och jag är ändå rätt restriktiv med vad jag gör men här...